Torkade Blommor

Det är få saker som är så uppskattade som en vacker bukett, både att få och att ge bort. Det är en levande gåva med dofter och färger men också en viss förgänglighet. Kanske är det just att en bukett är något som vi bara kan ha en kort tid som gör att vi njuter av den så mycket mer. Den goda nyheten är att behöver inte vara så! Många av våra mest älskade blommor går att bevara längre genom att de torkas.

Det betyder att du kan fortsätta njuta av en bukett eller att du torkar enstaka blommor och skapar en helt ny. Torkade blommor har dessutom blivit en trendig inredningsdetalj, tjugo år efter att det sist hängde torkade eterneller och rosor i nästan vart och vartannat sovrum.

Så fungerar torkade blommor

Det finns många blommor som blir minst lika fina när de torkar eller får en helt ny effekt. Det är bara att välja ut blommor du har omkring dig och börja experimentera.

Rosor, tillsammans med mimosa och brudslöja, är exempelvis vanligt förekommande i många buketter. I en vanlig trädgård kan du också hitta blommor som blir fantastiska dekorationer även som torkade. Exempel på sådana trädgårdsblommor är hortensia, riddarsporre, vallmo eller pion. En blomma du kan odla själv, och du till och med hör på namnet att den är som gjord att bevara, är eternell.

Variera dina buketter med att använda olika sorter av dekorationsgräs och eucalyptus. Tillsammans med de olika blommorna ger de en otrolig effekt i vilken vas som helst!

Tips för torkning

Vissa blommor kan stå kvar i vasen för att torka. Häll då ut vattnet efter ungefär en vecka och låt dem torka där de står. Andra blommor slokar gärna efter ett tag. De växterna mår bättre av att torka hängandes upp och ner. Speciellt gäller det här när du vill torka rosor. Får blommorna hänga på en mörk plats kommer de dessutom att behålla färgen bättre.

Florister använder silica gel när de ska torka, till exempel, brudbuketter. Det är små kulor av samma typ du ibland kan hitta i en liten påse när du har köpt en ny väska. Dessa små kulor är gjorda för att dra åt sig fukt och kan på samma sätt dra fukten ur en blomma så att den torkar snabbare. Pröva att, för ett proffsigt resultat, med dina egna torkade blommor köpa silica gel-kulor för att torka en bukett.

Göra en bukett

Använd olika blommor och gärna torkade gräs och frökapslar. Utgå från några stadiga blommor i en vas och bygg på utifrån det. Stick in blommor där du känner att de passar och experimentera med att variera höjd och olika struktur. Du kan kombinera ett vippigt gräs med en stilren frökapsel från vallmo.

För att hålla din torkade bukett fräsch längre så är det viktigt att du inte dammsuger den utan blås rent i stället med, till exempel, en fön. Hårspray fixerar och kan också hjälpa till med att buketten håller längre.

När du vill ge bort en bukett

Nästa gång du ger bort en vacker bukett av rosor eller andra favoritblommor, tänk på att anpassa den så den kan torkas och bevaras. Du kan dessutom köpa torkade blommor online och det finns alltid möjlighet att skicka blommor billigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *